Comitè Català tècnics i monitors

CIRCULAR FCTA 1366 - 21-12-2013 -

SEMINARI SOBRE URGÈNCIES I PRIMERuS AUXILIS EN EL TIR AMB ARC I REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR I DESFRIBIL·LADOR EXTERN AUTOMÀTIC (RCP i DEA)

 

(Obtenció del títol oficial de SVB I DEA).

 

 

EL 21 DE DESEMBRE, A L’AULA DE LA CASA DE L’ESPORT - BARCELONA

 

El dia 21 de desembre el Comitè Català de Tècnics d’Esport, Entrenadors i Monitors de la FCTA, ha programat un seminari sobre urgències i primers auxilis en el tir amb arc i reanimació cardiopulmonar i desfibril·lador extern automàtic (RCP i DEA) que permetrà obtenir o renovar el títol de Suport Vital Bàsic i DEA/DESA.

 

En el treball quotidià d’entrenament, els/les tècnics/ques d’esport, entrenadors/er i monitors/es cerquem que els nostres esportistes assoleixin un bon rendiment esportiu o una pràctica saludable del nostre esport en el cas d’aquelles persones que prefereixen una pràctica més aviat lúdica.

 

Cal tenir present que els/les tècnics/ques d’esport, entrenadors/es i monitors/es tenen la màxima responsabilitat de reduir els riscos en la pràctica i entrenament del tir amb arc. Així mateix, han de saber actuar amb solvència en el cas en que s’ha produït un accident, per tal de minimitzar les conseqüències de l’accident en l’esportista o practicant.

 

En aquest sentit l’apartat 7, de l’article 1 de la Llei 3/2008, de 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport manifesta que:

 

“Tots els professionals en actiu que exerceixin tasques regulades per aquesta llei han de tenir competències d'assistència sanitària immediata, referides a la reanimació cardiopulmonar. En el cas que la titulació d'accés a la professió no permeti acreditar aquesta competència, l'acreditació s'ha d'assolir en centres autoritzats per la Generalitat.”

 

El CCTEEM considera fonamental que els/les tècnics/ques d’esport de tir amb arc, entenadors/es i monitors/es de tir amb arc de la FCTA disposin d’una bona base de coneixements en matèria de primers auxilis així com els coneixements bàsics i indispensables per a realitzar una reanimació cardiopulmonar (RCP) i utilitzar correctament un dispositiu DEA.

 

Es per això que us proposem aquest seminari de 11 hores, en el marc de la formació continuada a tècnics/ques de la FCTA, per tal de que refresqueu, actualitzeu o assoliu uns coneixements mínims en matèria de primers auxilis i de RCP i ús del DEA.

 

Aquesta formació permet la obtenció del títol oficial de Suport Vital Bàsic i DEA.

 

El seminari està adreçat a tècnics/ques d’esport de tir amb arc, entrenadors/es i monitors/es amb la llicència en vigor i que duguin a terme tasques de promoció i iniciació del tir amb arc de qualsevol disciplina.

 

Aquest seminari es durà a terme en el marc de la formació continuada, adreçada a tècnics/ques d’esport de tir amb arc i a entrenadors/es i monitors/es de la FCTA.

 

Està previst que el seminari s’imparteixi en l’AULA de la Casa de l’Esport. En la adreça Rambla Guipúscoa 23-25 de Barcelona 08018.

Enllaç:

<https://maps.google.es/maps?f=q&source=s_q&hl=es&geocode=&q=Rambla+Guipuscoa+23-25+08018&aq=&sll=41.414396,2.194114&sspn=0.006847,0.009645&vpsrc=0&t=h&ie=UTF8&hq=&hnear=Rambla+de+Guip%C3%BAscoa,+23+-+25,+08018+Barcelona&z=17>

El seminari tindrà una durada de 11 hores, de 9,00 a 14,00 pel matí i de 15:00 a 21:00 per la tarda, el dissabte 21 de Desembre de 2013 i serà impartit per Santos López (metge, arquer i monitor), Irene Ríos (fisioterapeuta i arquera), Ana Bager (Metge i coordinadora del curs de SVB i DEA) i Hernan Tajes (Metge cures intensives).

 

Feu les vostres inscripcions mitjançant el formulari adjunt al següent enllaç,

 

https://docs.google.com/forms/d/1IVFrqgmhWSN81JLDxQcfh8qitbtLI6xzFir1bStzhgU/viewform ,

 

i envieu còpia del justificant bancari a ctecnics@fcta.cat abans del dia 18 de desembre de 2013.

 

En principi, les places són limitades i adreçades a tècnics d’esport, entrenadors i monitors de la FCTA que treballin de manera activa en la promoció esportiva del tir amb arc a Catalunya.

 

No obstant, es permetrà inscripcions a d’altres tècnics d’altres esports, donat el caràcter transversal de la formació proposada.

 

A partir del 18 de Desembre si no s’han omplert les places pels tipus de tècnic a qui va adreçat el seminari es procedirà a acceptar les pre-inscripcions per rigorós ordre de pre-inscripció.

 

Les places estan limitades a 30 persones, no obstant si no s’inscriuen un mínim de 25 persones la FCTA es reserva el dret de suspendre el seminari o de posposar-lo, retornant els diners a les persones s’hagin inscrit.

 

El cost del seminari serà de 50 euros per els assistents que tinguin llicència en vigor en la FCTA i 65 euros per assistents aliens a la FCTA.

 

L’import del seminari s’ha d’ingressar al compte de la FCTA “la caixa” 2100 1107 36 0200085915.

 

NOTA: El preu habitual d’un curs de SVB i RCP és de 85 euros conduent a la obtenció del títol oficial. No obstant el CCTEEM ofereix aquest seminari a un preu més reduït, amb matèria addicional de primers auxilis. Aprofiteu la oportunitat!

 

No s’acceptaran inscripcions que no vagin acompanyades del formulari d’inscripció i del justificant bancari d’ingrés o transferència.

 

PROGRAMA

SEMINARI PRÀCTIC SOBRE URGÈNCIES I PRIMERS AUXILIS EN EL TIR AMB ARC I REANIMACIÓ CARDIO PULMONAR I DESFRIBILADOR EXTERN AUTOMÀTIC (RCP I DEA).

 

Dia 21 de Desembre, DISSABTE:

Matí, de 9:00 a 14:00 hores:

URGÈNCIES I PRIMERS AUXILIS EN EL TIR AMB ARC

Introducció

• Definicións d' accident i de primers auxilis

• Socorristes, paramèdics i serveis mèdics

• Implicacions legals, omissió del deure d’auxili, resposabilitat civil i penal, responsabilitat del monitor

• Les 10 regles bàsiques dels primers auxilis

• Què no s'ha de fer

• 112 Emergencies, digui

Farmaciola

• Com fer una farmaciola

• Manteniment. Com i quí

• Nocions bàsiques de dopatge. Fàrmacs desaconsellats en el tir amb arc

Urgències

• Reaccions al·lèrgies

• Asfixia

• Hemorràgies i shock

• Ferides. Classificació i normes generals d'actuació

• Ferides toràciques i abdominals

• Cremades solars, tèrmiques, elèctriques i químiques

• Fractures obertes i tancades

• Tòxics. Mossegades de serps, picades d'escorpins, abelles i altres insectes

 

Urgències en el tir amb arc

• Deshidratació, lipotímia cop de calor

• Hipotèrmia

• Ferides i contusions en la pràctica del tir amb arc

• Lesions de columna, braços, mà i dits

• Lesions oculars

• Agreujament de lesions cròniques. És recomanable un examen mèdic esportiu?

Pràctiques i tallers

1. Simulació de trucada al 112

3. Com fer embenats i cabestrells

4. Com fer una consulta i/o comunicació al comitè antidopatge

Tarda, de 15:00 a 21:00 hores:

RCP i DEA

• RCP - Reanimació Cardio Pulmonar

• Què és i com funciona un DEA (Desfibrilador Extern Automàtic)

• Pràctiques de RCP i DEA

 

 

Barcelona, 20 de Novembre de 2013

El CCTEEM

La FCTA

 

ctecnics@fcta.cat
Descarregar PDF de la circular
CIRC 6613 SEMINARI CCTEEM PRIMERS AUXILIS I DEA
Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies i de tercers per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa la acceptació de l’ instal·lació de les mateixes. L’usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que l’esmentada acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web
Acceptar | Com Configurar